FAQ

Veel gestelde vragen (Frequently Asked Questions)

Deze bladzijde werd speciaal bijgevoegd om een antwoord te geven op de vele vragen van klanten en andere mensen die met computers en internet te maken krijgen.

Office 2021 / Microsoft 365…

Vraag: Wat is het verschil tussen Office 2019/2021 en Office 365?
Antwoord: Er zijn twee mogelijkheden om Office (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, …) aan te schaffen:

  1. U koopt éénmalig een pakket aan dat u één keer kan installeren op een PC. Als u een nieuwe PC aanschaft, kan u dit pakket NIET over zetten naar het nieuwe toestel, u moet dan de software opnieuw aanschaffen.
    Als er nieuwe versies uitkomen van de software heeft u daar GEEN recht op, u moet het pakket dan opnieuw kopen om de nieuwste versie te hebben.
  2. U schaft zich een abonnement aan (Microsoft 365) waardoor u alle programma’s heeft (Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Outlook, Access en Publisher) + 1 Tb OneDrive (opslag in de cloud). Tevens kan u max. 5 toestellen installeren met deze software en kan u eventueel de installatie verhuizen naar een ander toestel. U betaalt dan jaarlijks een abonnementsbedrag.
    U heeft tevens recht op eventuele nieuwe versies van de software.

Back-up nemen

Klik hier om de info over back-up te openen.

Antivirus

Iedereen weet ondertussen dat men een degelijk antivirusprogramma geïnstalleerd moet hebben. Als men de vakliteratuur mag geloven, dan is Norton Antivirus nog steeds één van de beste anti virusprogramma’s. De meeste betalende antivirusprogramma’s werken met een jaarlijks abonnement. Dit betekent dat men dus jaarlijks moet betalen om de updates te krijgen om aldus steeds tegen de nieuwste virussen beschermd te zijn. Verleng echter niet steeds uw abonnement! De programma’s zelf worden ook steeds geavanceerder. Men koopt dus best om de twee jaar een nieuwe versie van een antivirus-programma, zoals o.a. Norton.
Er zijn echter ook gratis antivirusprogramma’s. Eén van de betere gratis antivirusprogramma’s is AVAST anti virus.

Sedert de nieuwste versie van Windows 10 is de ingebouwde antivirus (Microsoft Defender) al even goed als de gratis versies. De noodzaak om een gratis antivirus te installeren onder Windows 10 is dus weggevallen, op voorwaarde dat alle updates geïnstalleerd werden.

Indien u problemen heeft om een antivirus programma te installeren, dan kan u natuurlijk steeds een beroep doen op Gerdisoft.

Wat is spyware?

Spyware is software die informatie vergaart over een computergebruiker en deze informatie doorstuurt naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal geld te verdienen. Het toevoegen van spyware aan een programma is daarvan een manier.
Meestal weet u niet dat uw computer besmet is met spyware. U merkt het pas als het al veel te laat is. Uw computer vertraagt enorm of loopt regelmatig vast. U krijgt allerlei eigenaardige boodschappen op het scherm, soms kan u zelfs op een gegeven moment helemaal niet meer op internet!

Hoe komt u aan spyware?

Sommige programma’s die u gratis aangeboden worden, bevatten spyware. Ook wordt sommige spyware automatisch op uw computer geïnstalleerd, zonder dat u daar erg in heeft, gebruikmakende van de beveiligingsfouten die in Windows zitten. Het is daarom noodzakelijk steeds Windows up-to-date te houden via de Windows Update functie.
Soms krijgt u de melding, als u op het internet aan het surfen bent, dat uw PC met spyware geïnfecteerd is. U krijgt dan de optie om een programma te downloaden (en te installeren) om die spyware te verwijderen. NIET DOEN: meestal installeert u dan nog extra spyware in plaats!

Is spyware een virus?

Spyware is helemaal niet hetzelfde als virussen. Bijgevolg zal een virusscanner dan ook bijna geen spyware verwijderen en zeker niet tegenhouden. Een goede virusscanner is dus niet voldoende om spyware van uw computer te houden! Natuurlijk blijft een goede en bijgewerkte virusscanner noodzakelijk en de laatste versie, van Norton antivirus bijvoorbeeld, bevat al functies die ook een deel spyware kan verwijderen.

Hoe spyware verwijderen?

Er zijn gelukkig enkele programma’s die u al veel leed kunnen besparen als u ze regelmatig gebruikt: “Spybot Search & Destroy” en “Adaware” zijn er zo twee van.
Scan op spyware met Spybot Search & Destroy
– Download Spybot Search & Destroy: http://www.safer-networking.org/index.php?page=download
– Installeer het programma (volg de instructies)
– Zoek eerst naar updates! Als u niet met de meest recente updates werkt, is het nutteloos dat u het programma gebruikt.
– Laat het programma “Zoeken naar problemen”
– Als het programma klaar is (dit kan een tijdje duren) klikt u op “Repareer problemen”
– Herstart de computer

Wat als u nog steeds problemen heeft?

Soms is uw computer al zo erg geïnfecteerd dat u het probleem niet meer zelf kan oplossen. Dan moet bijvoorbeeld de harde schijf op een andere “cleane” computer gescand worden om zo eventueel enkele problemen op te lossen. Soms is het zelfs nodig Windows volledig opnieuw te installeren. Dit is natuurlijk het “properste” (dan bent u zeker alle virussen en spyware kwijt) maar dit is natuurlijk nogal drastisch.
Meestal kan men dit niet zelf. Contacteer dan een professional, zoals Gerdisoft 😉

Wifi problemen

Veel mensen hebben niet overal in huis goede Wifi ontvangst. Dit kan verschillende oorzaken hebben (te veel obstakels zoals betonnen muren, stoorzenders, …).
Er zijn verschillende oplossingen hiervoor.
“Meshing” is één oplossing die momenteel een zeer goede oplossing tegen een betaalbare prijs bied. Meshing is zoals de Gsm-antennes in het straatbeeld: verschillende modules maken met elkaar verbinding in uw huis en de GSM, laptops, tablets, … maken verbinding met de module met het beste signaal.
Contacteer Gerdisoft voor meer info hierover.